Ehokardiogrāfija

Ehokardiogrāfija ir sirds izmeklēšana ar ultraskaņas palīdzību. Šis izmeklējums ļauj noteikt sirds anatomisko struktūru, kambaru un priekškambaru izmērus, to saraušanās spēju, sirds sieniņu biezumu, rētu vai trombu esamību, izvērtē sirds vārstuļu stāvokli un to funkciju, kā arī sirds muskuļa funkcionālo stāvokli. Tieši ehokardiogrāfija palīdz ieraudzīt tās anomālijas, kas pacientam ir bīstamas, bet ilgstoši neizraisa nekādas sūdzības. Ar ehokardiogrāfijas izmeklēšanas metodi varam diagnosticēt sirds vārstuļu stāvokli, lai diagnosticētu iedzimtas un iegūtas sirdskaites, noteikt sirds sistolisko un diastolisko funkciju, kā arī atklāt paaugstinātā asinsspiediena cēloni un izslēgt kardiomiopātijas iespējamību pēc pārslimotas vīrusa infekcijas.

Metode ir neinvazīva un pilnīgi nekaitīga pacientam. To var veikt arī bērniem un grūtniecēm.

Ehokardiogrāfijas izmeklējums ir lietderīgs, ja jums ir:

  • sūdzības par sirds darbības ritmu;
  • neskaidras izcelsmes ģīboņi;
  • paaugstināts arteriālais spiediens;
  • sāpes sirds apvidū;
  • elpas trūkums u. c.

Kā veic ehokardiogrāfijas izmeklējumu?

Ehokardiogrāfijā sirds apvidū uz ķermeņa novieto ultraskaņas devēju, kas caur krūškurvja sienu izstaro īsus augstas frekvences skaņas viļņus. Cilvēka auss šo skaņu neuztver, bet tā nemanāmi iziet cauri cilvēka ārējiem audu slāņiem un atstarojas no sirds struktūrām, kā rezultātā tiek iegūts attēls uz ekrāna.

Kādos gadījumos ehokardogrāfijas izmeklējums ir nepieciešams?

Šis izmeklējums nepieciešams, ja jāizvērtē sirds funkciju rādītāji pirms paaugstinatas slodzes vai pēc kadas pārslimotas slimības, kas var ietekmet sidrs veselību vai sirds saslimšanas).

Kā notiek ehokardiogrāfijas izmeklējums?

Izmeklēšanas laikā pacients guļ pārmaiņus uz muguras vai kreisā sāna. Ultraskaņas devēju novieto virs sirds dažādās pozīcijās, lai nodrošinātu pieeju dažādu sirds dobumu izmeklēšanai gareniskā un šķērsvirzienā. Ehokardiogrāfijā var noteikt asins plūsmas ātrumu un virzienu.

Piesakieties pa tel.: +37126559229

Call Now ButtonPiesaki vizīti!